A kalcium hiánya legalább 147 betegség - így a csontritkulás - kialakulásának körülményeit teremti meg.
A kalciumszükséglet megnövekszik az élet meghatározott időszakaiban:
- terhesség,
- szoptatás,
- erős növekedés,
- nemi érés,
- klimax (különösen nőknél);
- stresszes állapotokban;
- egy sor bélbetegség és az endokrinrendszer zavarai esetén (ha rossz a kalcium felszívódása);
- csonttöréseknél és más mozgásszervi betegségeknél. Ilyenkor kialakulhat a csontritkulás – a csontszövet ritka, törékeny és gyenge lesz.
A szarvasmarhacsontból készült port enzimolitikus eljárással dolgozzák fel, így nyerik a szerves kalciumot, ezen kívül a készítmény vitaminokat, többek között A- és C-vitamint, mikroelemeket, zsírtalan tejport, kakaót, hidrogénezett szójaolajat, maltodextrint, kálium foszfátot, mono- és diglicerideket, szilícium-oxidot, lecitint és vaníliaaromát tartalmaz.
A szilíciumnak és a lecitin-nek, valamint foszfátok jelenlétének köszönhetően ez a kalcium kitűnő építőanyagot képez a szervezet összes szövetének. Ezek az izmok, az inak, a bőr és természetesen a csontok.
Nehezen képzelhető el olyan ember, akinek ne lenne szüksége legalább évente kétszer pótolnia a kalciumot.
Mivel a kínai orvoslás koncepciója szerint a csontok épségért a vese felel, a kalciumot este 17-19 óra között kell bevenni, amikor legaktívabb a vese meridián.
Fél tasak tartalmát kell felönteni 400C-os meleg vízzel (túl meleg vízben a fehérje kicsapódik), összekeverni és meginni. 14 napig az adagot nem változtatjuk.
Nők változókorban, álmatlanságban, magas vérnyomásban szenvedők, magas koleszterin szintűek az első 14 napban a tasak ¼-ét szedjék, 14 nap múlva emelhetik az adagot ½ tasakra.
- Csontok gyenge növekedése, csontritkulás.
- Végtagok zsibbadása.
- Sajgó fájdalom a lábakban, a derékban, az ízületekben, a felkarban és a bicepszben.
- Alvás vagy tornagyakorlatok közben fellépő görcsök; idegrángás, izomrángás, szúró fájdalom a kézfejben.
- Fogszuvasodás, fogromlás, fogfájás.
- Álmatlanság vagy aluszékonyság.
- Általános gyengeség, rossz közérzet.
- Rossz memória.
- Szédülés, magas vérnyomás.
- Száraz bőr, haj- és körömtöredezés, körömdeformáció.
- Pajzsmirigy működési zavara.
- Bő havi vérzés.
- Szívdobogás (tachikardia), szívritmuszavar.
- A szervezet gyors elöregedése.
- Reuma, ízületgyulladás.
- Vérerek megbetegedése.
- Rákos megbetegedések.
- Ínyvérzés, elégtelen véralvadás sérüléseknél.
- Allergiás hajlam.
Tulajdonságok:
Enzimolitikus csontkalciumpor– az ionizált kalcium forrása, különleges eljárással készül szarvasmarhacsontból.
Kalcium-acetát – a kalcium kiegészítő forrása; szabályozza foszfor-kalcium cserét, meggátolja a túlzott foszformennyiséget a vérben.
Kalcium– rendkívül széleskörű hatással rendelkezik:
- Mivel a sejtfal szerkezeti eleme, elősegíti a tápanyagok bejutását a sejtbe.
- Részt vesz a sejtek összeköttetésében, befolyásolja a sejtek közti folyadék sűrűségét, ami hatással van a sejtek működési aktivitására.
- Elengedhetetlen a véralvadáshoz.
- Szükséges az izmok feszülésénél és lazulásánál, többek között a szívizomnál is.
- Részt vesz az enzimműködés szabályozásában.
- Befolyásolja az inzulintermelést.
- Antihisztamin tulajdonságokkal rendelkezik allergiás állapotoknál.
- Fontos szerepet játszik az idegimpulzusok továbbításában (a kalciumhiány a fokozott ingerlékenységhez vezet)
- Elősegíti a megtermékenyítést, mert a spermium elején van egy kalciumképződmény, mint egy nyílhegy, amellyel az átüti a pete membránját. Kalciumhiány esetén a spermium nem képes átütni a membránt, emiatt a megtermékenyítés nem történik meg, ami a férfi meddőségének az egyik oka.
- Elősegíti a szervezet megfiatalítását, rugalmassá teszi a bőrt, fényessé a hajat, széppé a körmöket.
- Építőanyag a szervezet egész kötőszövetrendszere számára, amely magába foglalja az izmot, az izompólyát, az ínt, a bőrt és a csontot.
12. Erősíti az immunrendszert azzal, hogy a szervezet pH-ját eltolja a lúgos tartományba.
Vitaminok
A B-vitaminok a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:
B1 (tiamin)– részt vesz a szénhidrátok cseréjében; befolyásolja az idegrendszer működését, elősegíti a gondolkodást és a figyelem összpontosítását; befolyásolja az emésztést, növeli a gyomor és a bélrendszer tónusát; szabályozza a szív- és érrendszer, az endokrin rendszer működését.
B2 (riboflavin)– az enzimek egyik összetevője, részt vesz a szénhidrát-, fehérje- és zsírcserében, elengedhetetlen a látási funkció fenntartásához; szabályozza a központi idegrendszert, a bőr, a haj és a köröm állapotát, hatással van a testnövekedésre.
B5 (pantoténsav)– részt vesz számos anyag szintézisében és oxidációs folyamataiban; szabályozza a szénhidrát cseréjét, részt vesz a zsír- és epesavak, koleszterin és hemoglobin termelésében. Szükséges a különböző mérgek, különösen a gyógyszermaradványok semlegesítéséhez, erősíti az izomszövetet. Emiatt érezhető a hiánya antibiotikumok szedésekor, fizikai és érzelmi megterheléseknél. Szabályozza a mellékvese és a pajzsmirigy működését, belső antioxidánsként működik.
B6– az enzimek egyik összetevője, részt vesz a zsírcserében, növeli a máj által kibocsátott koleszterint, serkenti a vizelet-kiválasztást; részt vesz a vörösvérsejtek termelésében; aktiválja a saját inzulin termelését cukorbetegeknél.
B9 (folsav) – részt vesz az aminosavak szintézisében, a vérképzés folyamatában. Erősíti az immunrendszert, mert részt vesz a fehér vérsejtek képzésében. Képes megelőzni a veleszületett fejlődési hibákat, szabályozza az embrió és a magzat idegrendszerének formálását. Növeli a libidót, helyreállítja a havi ciklus rendszerességét és hormonális egyensúlyát.
Elengedhetetlen az emésztőrendszer sejtjeinek reprodukálásához. Az agy- és gerincvelő-folyadék egyik összetevője, befolyásolja az agy működését és az érzelmi egyensúlyt. A hiánya a következő megbetegedésekhez vezet: ízületgyulladás, vastagbélgyulladás, krónikus fáradtság, klimax‑tünetek, bőrbetegségek, aggkori gyengeelméjűség, frigiditás és impotencia, depresszió, skizofrénia és epilepszia. A folsav hirtelen hiánya a hormonális fogamzásgátló tabletták szedésekor lép fel.
B12– növényekben nem található meg, csak bizonyos fajta baktériumok képesek termelni. Az emberi bélbaktériumok megtermelik a napi szükséges mennyiséget. Befolyásolja a fehérje-, a zsír- és szénhidrátcserét, javítja az emlékezőképességet, befolyásolja a sejt élettartamát – gátolja az idő előtti öregedést; jótékony hatással van a vérképző rendszerre, a májra és az idegrendszerre.
A-vitamin – elősegíti a fiatal szervezet növekedését és fejlődését, növeli az ösztrogén (női hormon) előállítását; erősíti az immunrendszert. Befolyásolja a látás, a hallás, a szaglás, az ízlelés, a könnyezés, a zsírmirigyek, az izzadságmirigyek, a bőr és a nyálkahártyák működését.
E-vitamin– erős antioxidáns; szabályozza a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok cseréjét; serkenti a progeszteron (női nemi hormon) előállítását; elősegíti a vérrögök eloszlatását, erősíti az érfalat, és értágító hatású; növeli az izmok összehúzódási erejét; védi a hipofízist és a mellékvesét; csökkenti a forradási szövet keletkezését; gátolja az őszülést és a szürke hályog keletkezését; csökkenti a végtagok görcseit.
C-vitamin– szabályozza a szénhidrátok cseréjét, a véralvadását, erősíti az érfalat; elősegíti a szövetek regenerációját (serkenti a kollagén szintézisét) és DNS-termelését; erősíti az immunrendszert; javítja a kalcium felszívódását; stabilizálja a pszichikai állapotot és a figyelem-összpontosítást; javítja a látást és a haj állapotát; normalizálja a testsúlyt; erősíti az ínyt.
D-vitamin– szabályozza a kalciumcserét, elősegíti a felszívódását (átviszi a kalciumot a bélfalon), erősíti az ideget, a szívet, aktiválja az izomműködést; erősíti az immunrendszert; részt vesz a hormonok szintézisében és a szervezet ólomtól való tisztításában.
Mikroelemek
Magnézium – biztosítja a kalcium felszívódását (minél több magnézium, annál több kalcium); sejten belüli elem, amely visszatartja a káliumot; görcsoldó, nyugtató hatású, gyenge hashajtó, csökkenti a gyomorsavat, elősegíti a mérgező fémek eltávolítását (lásd Dupla cellulóz).
Vas – a hemoglobin összetevője, oxigént szállít a tüdőből a sejtekhez; részt vesz a béta-karotin A-vitaminná átalakításakor; növeli az enzimek és az immunrendszer aktivitását (lásd Biovas).
Jód – elengedhetetlen az agy működéséhez, a hormonális egyensúly fenntartásához, a pajzsmirigy tireoid-hormon termeléséhez, az immunrendszer aktivitásához; csökkenti a mellrák kockázatát; részt vesz az energia-anyagcserében.
Réz – serkenti a vérsejtek képződését, baktériumellenes, gyulladás gátló hatású; serkenti a női hormonok (ösztrogének) termelését; részt vesz a csontok képzésében és az elasztin (rugalmas kötőszöveti rostok fehérjéje) szintézisében; elengedhetetlen az idegrendszer és az ízületek egészséges állapotának a fenntartásához.
Mangán – elengedhetetlen a növekedéshez és reprodukáláshoz, a sebek gyógyulásához, az agy maximálisan hatékony működéséhez, a cukrok, az inzulin és a koleszterin helyes anyagcseréjéhez; antioxidáns hatású, erősíti az artéria-szöveteket; elengedhetetlen a porcok növekedéséhez és önredukálásához, növeli a daganatos sejtek pusztulását. Hiánya esetén növekszik a magzat hibás formálódásának a kockázata, ezen kívül az ízületgyulladás, a cukorbetegség, az érelmeszesedés, az epilepszia és a zöld hályog kockázata; halláscsökkenés, ingerlékenység, memóriacsökkenés, nagyon erős izzadság, kézreszketés, izomzsugorodás lép fel, kellemetlen érzések keletkeznek az emlőben.
Kova – fiatalító, baktériumölő és gyulladás gátló hatású, megelőzi az ízületek elmeszesedését, méregtelenít dohányzáskor, alkoholfogyasztáskor, terhességi toxikózisnál, májgyulladásnál; részt vesz a fogak és csontok képzésében, serkenti a hajnövekedést.
Foszfor– elősegíti a kalcium felszívódását, az adenozin-trifoszfát sav egyik összetevője, amely energiát halmoz fel.
Cink – lásd Bio-cink.
Szelén – antioxidáns, védi az immunrendszert, gátolja a daganatok fejlődését, elősegíti a máj működését, elengedhetetlen a hasnyálmirigy működéséhez és a szövetek rugalmasságának fenntartásához; elősegíti a radionukleidok eltávolítását, megelőzi a prosztata-megnagyobbodást.
Kálium – az egyik legfőbb elem a sejten belül, szabályozza a tápanyagok bejutását a sejtfalon keresztül, elősegíti a vérnyomás stabilizálását; ellátja energiával az izomrendszert, szükséges az inzulin termeléséhez. A hiánya az agykéregben végbemenő ingerület- és gátlásfolyamatok zavarát (általános gyengeség, álmatlanság), szívritmuszavart, szívfájdalmakat, a sima- és harántcsíkolt izmok petyhüdtségét (a vetélés egyik oka) okozza.
Oligoszacharidok – növényi szénhidrátok, energiai tartalék szerepét játsszák. Biológiailag nagyon aktívak. Sok fehérje fizikai-kémiai tulajdonságáért felelősek; felelnek a sejtek közti felismerés, a megtermékenyítés és a fejlődés folyamataiért; serkentik a bifidobaktériumok szaporodását a vastagbélben.
Kakaó – zsírokat, fehérjéket, keményítőt, rostot, szerves savakat, kálium- és foszfor sókat, központi idegrendszert serkentő anyagokat tartalmaz, valamint teobromint, amely görcsoldó hatással van a hörgők és az erek simaizomzatára.
Javallatok:
Csontritkulás, bármilyen eredetű.
Köszvény, ízületgyulladás, reuma, Behterev-féle betegség; oszteochondózis (porcburjánzás).
Allergiás állapotok.
Asztma.
Cukorbetegség.
Pajzsmirigybetegségek.
Idegrendszeri betegségek.
Szív- és érbetegségek (szívritmuszavar, szívszorulás, érelmeszesedés, magas vérnyomás).
Fogszuvasodás megelőzése.
Pattanások.
Bőrszárazság, haj- és körömtöredezés.
Immunrendszer-gyengeség.
Anyatej-elégtelenség.
Klimax.
Meddőség, méhvérzések, havicikluszavar, nemi zavarok.
Terhesség (második harmadban 1-2 hónapon keresztül)
Rákos megbetegedések.
Autoimmun-betegségek, többek között rendszeres lupus erythematosus (vörös bőrfarkas – kollagén betegség), szklerodermia (bőrkeményedéssel járó betegség), reumás ízületgyulladás, reuma.
Légúti megbetegedések.
Ellenjavallatok: abszolút ellenjavallat nincs.
Óvatosan adjuk:
- vörös bőrfarkas esetén
- epilepszia esetén
- szklerózis multiplex esetén
- tejallergia esetén
Megjegyzés: 12 évnél fiatalabb gyermekeknek nem ajánlott (csak orvosi felügyelet mellett).
Alkalmazás:
A tasak tartalmát felöntjük langyos (40-500C) vízzel (500C fölött a fehérje kicsapódik, és a por összefut), elkeverjük és megisszuk 10-15 perccel evés előtt, vagy a port ételbe (túróba, joghurtba) keverjük. Teával vagy kávéval együtt nem fogyasztható, mert a koffein blokkolja a kalcium felszívódását. Az adagolást nem változtatjuk 14 napon keresztül. Megfázásnál 1 tasak tartalmát oldjuk fel 5-8 dl vízzel. Félóránként kortyoljuk egész nap (2-3 napig).
Álmatlanságban, magas vérnyomásban szenvedő emberek, változó korban lévő nők egyharmad tasakkal kezdjék a szedést, 14 nap múlva növelhetik az adagot fél tasakra.
A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha csipketeával isszuk a kalciumot (1 evőkanál csipkebogyót leforrázunk 2 dl vízzel, termoszban érleljük 10-12 órán át).
A legjobb időszakai: 13-15, 17-19 vagy 21-23 óra között.
Adagolás: ¼ tasak – 1 tasak naponta.
Kúra időtartama: 1 – 3 hónap.
Kiszerelés: 10 tasak/doboz.
Gyártó: Kína.